Vyrábět s láskou

Všichni se pravidelně podílíme na výrobě. A všichni jsme zase naopak pravidelní konzumenti a spotřebitelé. Často nás ani nenapadne, zamyslet se jak právě tohle zboží přišlo na svět. Vše bereme automaticky a samozřejmě. Žijeme ve vyspělé době a spousta věcí je obyčejných a běžných. Ráno si zapneme varnou konvici, do hrnku vložíme sáček s čajem, namažeme housku, máslo, med.
krávy na pastvě
Samozřejmé, normální, obyčejné, nezajímavé. Ovšem spousta lidí musela pro nás všední věci vyrobit. Muselo obětovat svůj volný čas, svoje pohodlí a pracovat. Namítnete, že ani Vy to nemáte jinak, že? Ano, ale měli bychom si umět navzájem své práce vážit a doceňovat jí. Měli bychom jí pokud možno vykonávat rádi, anebo jí alespoň dávat maximum. Ono totiž vůbec není jedno, jaký si namažeme med na housku. Pokud ho koupíme v supermarketu, těžko dopátráme původ. Ale když zajdeme k opravdovému včelaři, zároveň se sklenicí si odneseme i přednášku na téma, zda je to produkt z louky, z lesa, zda byl letos pro včely rok na snášku dobrý, či ne. Okamžitě nám dojde, že tenhle člověk přidává ke svým výrobkům něco navíc, neviditelnou přidanou hodnotu. Miluje a baví ho, co dělá a s každým produktem daruje i kousek sebe.

řemeslná výroba

BIO produkty

Poslední dobou jsou stále více skloňovány BIO výrobky. Oč vůbec jde? Můžeme věřit, že se opravdu jedná o potraviny vypěstované a vychované ekologickou a šetrnou formou? Můžeme se spolehnout, že zelenina a ovoce je bez pesticidů a zvířata žila volným nestresovým způsobem života? Mělo by to tak být, snad dnes již příslušné instituce dokáží ohlídat chování pěstitele, či chovatele. Je to jedna z možností, jak v dnešní „chemické“ době plné různých škodlivých přísad v potravinách, objevit alespoň kousek normálnosti a zdravosti. Takže až budete zase příště v obchodě řešit poměr cena versus kvalita, myslete na budoucnost! Věřte, že naše zdraví vyloženě žádá nějakou vzpruhu a injekci.